Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Information till vårdnadshavare inför Valborg

Valborgsbål

Tisdagen den 30 april firas enligt tradition Valborg. Det är också en helg som lockar många ungdomar, både till Stadsparken i Lund och till vår egen kommun. Om du bor med ungdomar i högstadie- eller gymnasieåldern, prata med dina ungdomar om de risker som finns med alkohol och droger.

Tillsammans med Polisen rekommenderar Lunds kommun att barn och ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern undviker Stadsparken den här dagen. Det är många människor samlas på en liten plats och det förekommer både alkohol och droger, vilket ökar risken för olika konfliktfyllda situationer.

Det är viktigt att du som förälder pratar med din tonåring inför Valborg. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut. Varför inte passa på att göra något kul tillsammans istället, till exempel besöka Valborgsfirandet i Lomma eller Bjärred tillsammans?

Vi vet också att många ungdomar kommer att hålla till på våra stränder både under Valborg och i sommar. Både våra egna ungdomar och även ungdomar från andra kommuner. Vi vet av erfarenhet att många prövar på både alkohol och andra droger vid dessa tillfällen. Detta innebär att risken för bråk och oroligheter är stor. Polisen ser också ett ökat användande av lustgas. Det är inte olagligt, men inte bra och förenat med hälsorisker.

Vuxennärvaro viktig

Behovet av vuxennärvaro är stort. Vi är många som arbetar tillsammans för att förebygga. Polis, trygghetsvärdar och ungdomscoacher finns ute på olika tider. Socialtjänsten kan hjälpa till med råd och stöd. Nattvandrarna finns i Lomma och Bjärred, men behöver bli fler. (Anmäl intresse via deras FB-sidor.)

Fler vuxna ute på olika tider bidrar till en lugnare miljö och ökar tryggheten. Ta en promenad och hör gärna av er med era iakttagelser under era promenader och hjälp oss styra våra resurser till de platser där de behövs. Det ni ser eller vet kan göra skillnad och tillsammans blir vi starkare!

Är du förälder till en tonåring?

Det är viktigt att du som förälder pratar med din tonåring inför Valborg och andra ledigheter. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut.

  1. Diskutera. Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var. Berätta hur du ser på alkohol och tider.
  2. Ställ upp. Var tillgänglig och be ditt barn höra av sig om det skulle hända något. Hämta om det behövs.
  3. Köp inte ut. Förutom att det är brottsligt att köpa alkohol till någon som inte har åldern inne, visar du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar.
  4. Prata om langning. Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Mer stöd

För fler råd och tips, besök sidorna:

Viktiga telefonnummer och länkar

Kommunens trygghetsvärdar – Bil Söder 0733-41 10 18 och Bil Norr 0733-41 10 17

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats. eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112 Länk till annan webbplats.

Ungdomscoacher: Lomma: 0733-41 12 41, Bjärred 0733-41 10 00,
fredag och lördag kl. 17.00-00.00 (Valborg och skolavslutningen jobbar vi så länge det behövs)

Nattvandrarna Bjärred (Facebook) Länk till annan webbplats.

Nattvandrarna Lomma (Facebook) Länk till annan webbplats.

Akut hjälp och stöd

 

Läs mer om Valborgsfirande i Lomma och Bjärred

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv